Ljudproduktion: Vi finns i Stockholm

Det flesta förknippar nog Flickorna Larsson med radio. I synnerhet radioreklam. Det är inte så konstigt. Det är inom radioreklam vi har en särställning, om inte i hela Sverige, så i alla fall i Stockholm. Det kanske låter lite kaxigt men vi har ett angenämt problem; det börjar bli trångt på prishyllan på kontoret på Kammakargatan.

 

Även om många betraktar radioreklam som Flickorna Larssons specialitet, så är det inte det enda vi gör. Långt ifrån faktiskt. När vi presenterar oss säger vi ofta att vi kort och gott jobbar med ljud. Eller ljudproduktion.

 

Ljudproduktion innefattar allt ljud som kan tänkas komma från en högtalare. Förutom radio producerar vi alltså ljud till tv-reklam, musik, telefonsvararmeddelanden och podcaster. Vi har till och med gjort väckarklockssignaler till smartphones.

 

På Flickorna Larsson i Stockholm tänker vi i ljud större delen av vår vakna tid. Det är lite extremt, vi vet. Men förmodligen är ljud mer betydelsefullt än vad du tror även för dig.

 

Föreställ dig att du har köpt ett splitternytt hemmabiosystem, komplett med tv och högtalare. Du tog den lite dyrare varianten men nu har du i alla fall det bästa som finns. Bilden är knivskarp med fantastiska färger och detaljer. Du har dukat upp med ditt favoritsnacks och är ett par minuter in i vad du hör hört kan vara världens bästa film. Men det är något som inte stämmer.

 

Trots försäljarens lovord låter ljudet konstigt, liksom lite dovt? En kvart in i filmen inser du att ljudet inte har någon som helst botten, och diskanten är så vass att det nästan känns som knivar i öronen. Dialogen är mer eller mindre omöjlig att höra, du får förlita dig på undertexterna. Men bilden är ju bra. Fantastisk till och med. Men du hör ingenting. Eftersom du inte har något fel på öronen beror det med all säkerhet på ljudproduktionen.

 

Om du vänder på det och föreställer dig att du har en ganska medioker bild, men ett förstklassigt ljud – vilken upplevelse tror du är bäst? Vi vet hur mycket en bra ljudproduktion påverkar helhetsintrycket.

 

Om du vill veta mer, kom gärna förbi och tar en kaffe hos oss. Eller om du tycker Stockholm är avlägset, slå oss en signal så kan vi snacka lite på telefon. Det är också ett ljud vi tycker om.